CAREER JOURNAL Headline Animator

Sunday, 20 November 2011

SSC CGL TIER-II ARITHMETICAL ABILITY 2011 SOLVED PAPER

FOR SSC CGL TIER-II ARITHMETICAL ABILITY SOLVED PAPER CLICK HERE

Saturday, 19 November 2011

UPSC CIVILS MAINS 2011 HISTORY PAPER -I

History
Paper - I
Time Allowed: Three Hours                                          Maximum Marks: 300

Instructions
Each question is printed both in Hindi and in English.

Answers must be written in the medimum specified in the Admission Certificate issued to you, which must be stated clearly on the cover of the purpose. No marks will be given for the answers writeen in a medimum other than that specified in the Admission Certificate.

Candidates should attempt Question Nos. 1 and 5 which are compulsory, and any thee of the remaining questions selecting at least one question from each Section.

The number of marks carried by each question is indicated at the end of the question.

Answers should be precise and to-the-point. An outline map is attached to this question paper which is to be used for attempting Question No. 1. This map may be detached carefully from the question paper and attached securely to the answer book by the candidate.


Section 'A'

1. Mark the following places on the map supplied to u and write short descriptive notes on them.   3x20=60

(i) Chirand
(ii) Kargil
(iii) Basohli
(iv) Lalitgiri
(v) Mandu
(vi) Penukonda
(vii) Samugarh
(viii) Vilinam
(ix) Sigiria
(x) Vikramasila
(xi) Mukhalingam
(xii) Halebid
(xiii) Sanghol
(xiv) Kumbharia
(xv) Sirpur
(xvi) Pangudaria
(xvii) Amarkantak
(xviii) Kibbanhalli
(xix) Jorwe
(xx) Badaun


2. Trace the development of urbanization from the third millennium B.C.E. to 6th century B.C.E.  60

3. (a) Evalute the conceptual basis of the vedic delities. 30
   (b) Assess the importance of Jain tenets and their revelance to humanity. 30

4. (a) Evalute the introduction of iron technology in the developement of human history of ancient India. 20
   (b) Discuss the types of lands and the Science of agriculture mentioned in the literature and epigraphs of ancient india. 20
   (c) Assess Ellora as a unique art centre of the different cultural streams. 20

Section 'B'
5. Write short notes in not more than 200 words on the following :  20 x 3= 60

(a) Assess the contribution of Iltutmish for the expansion and consolidation of the Delhi Sultanate.
(b) Examine critically the agrarian and economic reforms of Alauddin Khalji. How did it strengthen the Sultanate ?
(c) What is your assessment of Ibn Batutah's Rehla as an important source of indian history.
6. Evaluate the socio economic conditions from the Gupta Period to 1200 C.E. as gleaned from the various types of grants or dana shasana.  60
7. (a) Mughal paintings reflect the contemporary socio-political conditions. - Discuss  30
    (b) Examine the mansab and jagir system by Akbar and its subsequent failure in the 18th century.  30
 
8. (a) Discuss the causes of the rise and growth of regional kingdoms with special reference to Deccan in the 18th century.
   (b)  Assess the contribution of the Cholas in the expansion of Indian culture outside India. 30

UPSC CIVILS MAINS 2011 HISTORY PAPER -II

History
Paper II

Time Allowed : Three Hours                                     Maximum Marks. 300

Instructions
Each question is printed both in Hindi and in English.

Answers must be written in the medimum specified in the Admission. Certificate issued to you, which must be stated clearly on the cover of the answer book in the space provided for the purpose. No marks will be given for the answers written in a medimum other than that specified in the Admission Certificate.

Candidates should attempt Questions no. 1 and 5 which are compulsory, and any three of the remaining questions selecting at least one question from each Section.

The Number of marks carried by each question is indicated at the end of the question.


Section A
(Modern India)

1.  Critically evaluate the following statements in about 200 words each : 20 x 3= 60
(a) "The need for a unilateral transfer of funds to Britain was constant factor and, in fact, progressively increased over time."
(b) "Yound Bengal left little distinctive or permanent impression on the plane of religion and philosophy."
(c) "The emergence of left-wing group in the congress redicalized its social economic agenda."

2.  (a) "The Charter Act of 1833 rung down the curtain on the company's trade and introduced a new concept of government in India." Substantiate.  20
(b) "Orientalism produced a knowledge of the past to service the needs of the Colonial States." Elucidate. 20
(c) "The vernacular press in nineteenth century India served not just as newspapers but more importantly as views-papers." Comment.  20


3.  (a) "In 1857, the rebel sepoys showed a remarkable centripetal tendency to congregate at Delhi." Do you agree ? Substantiate. 30
(b) "Tribals revolted more often and far more violently than any other community including peasants in india." Elaborate 30

4.  (a) "Nehru's 'temple of Modern India' consisted not only of steel and power plants, irrigation dams, but included institutions of higher learning.
particularly in the scientific field." Elaborate.  30
(b) Would you agree that India's effort to pursue an independent foreign policy was a highlight of post-1947 politics ? 30

Section 'B'
(World History)
5.  Critically evaluate the following statements in about 200 words each:  20 x 3= 60

(a) "The promptings of the heart are more to be trusted than the logic of the mind." Rousseau.

(b)
"The peace of Versailles lacked moral validity from the start."

(c) "The Collapse of Berlin Wall in 1989 brought new ideas of co-operation in Europe."

6.  (a)  "The roots of Chartism are partly political and partly economic." Elaborate. 20

(b)  "Whoever says Industrial Revolution, says cotton." Comment. 20

(c)  "By 1914, the sick man of Europe was no longer just Turkey : it was Europe itself." Explain. 20

7. (a) Explain how American imperialism in Philippines differed with European imperialism in Indonesia and Indo-China. 30

(b) How did the policy of appeasement escalate the problem of Nazi aggrandizement ? 30


8.  (a) Would you argue that the Non-Aligned Movement played a crucial role in promoting a climate of peace ?  30
 
(b) Examine the challenges confronted by the proponents of European unity after the collapse of Soviet Empire in Eastern Europe.  30

Thursday, 17 November 2011

Associate Banks of SBI Probationary Officers Exam., 2011


General Awareness, Marketing and Computers
(Exam Held on 7-8-2011)



1. A major Public Sector Bank raised interest rates on loans by 25 basis points–was news in some major financial newspapers recently. This means bank has raised interest by 25 basis points of–
(A) Savings Bank Interest Rate
(B) Base Lending Rate
(C) Repo Rates
(D) Present Rates on Deposits
(E) Discounted Rates of Interest
Ans : (B)

2. The Finance Minister of India in one of his press conferences said that inflationary pressure is likely to continue following recent increase in rates of some commodities in international markets. Which of the following commodities was he referring to as it gets frequent increase at international levels and disturbs our Home Economy substantially ?
(A) Gold and Silver
(B) Petroleum products
(C) Tea and Coffee
(D) Sugar
(E) Jute and Jute products
Ans : (B)

3. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which of the following indexes was being used for measuring it?
(A) Wholesale Price Index
(B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits
(D) Sensex and Nifty
(E) None of these
Ans : (B)


4. What is the full form of 'FINO' a term we see frequently in financial newspapers ?
(A) Financial Investment Network and Operations
(B) Farmer's Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
(E) None of these
Ans : (E)

5. Which of the following is / are commodity/ies on which subsidy is given to farmers / poor in India ?
1. Fertilizer
2. Kerosene
3. LPG
(A) Only1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

6. 'Bhagyam Oilfields' which were recently in news are located in which of the following states in India ?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Maharashtra
(E) Karnataka
Ans : (A)

7. The Finance Minister of India recently decided to review the position of 'Bad Debts' in priority sector. Which of the following is/are the reason(s) owing to which PM took this decision ?
1. Bad Debt in agriculture is still rising substantially every year despite special treatment to it.
2. Bad Debt in other areas of priority sector is almost nil now,
3. Govt. is planning to disburse another installment of Rs. 1,60,000 crore which will bring 'Bad Debts' almost at 'Nil level' and no special treatment will be needed in next fiscal year.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (E)

8. Which amongst the following countries is not a member of the TAPI pipe line project, which was in news recently ?
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Portugal
(D) Pakistan
(E) Turkmenistan
Ans : (C)

9. An agreement on Arms Reduction popularly known as 'START' is one of the major issues in the way of smooth relations between which of the following two countries ?
(A) India–Pakistan
(B) India–China
(C) China–Japan
(D) USA–Russia
(E) Russia–Iran
Ans : (D)

10. The International WWW Conference-2011 was organized in which of the following places in March 2011 ?
(A) London
(B) Paris
(C) Vienna
(D) Manila
(E) Hyderabad
Ans : (E)

11. Which of the following international agencies/ organizations had initiated an "International Convention for the 'Protection of All Persons from Enforced Disappearance' , which came into effect recently ?
(A) World Health Organisation (WHO)
(B) International Court of Justice
(C) International Maritime Organisation
(D) International Atomic Energy Agency
(E) United Nations organization
Ans : (E)

12. 'BRIC' which was the Organisation of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China has now become 'BRICS'. Which is the fifth nation included in it ?
(A) South Korea
(B) Sp Lanka
(C) Singapore
(D) Spain
(E) South Africa
Ans : (E)

13. The process of acquisition of agricultural land and its compensation to farmers recently came up as a major issue in which of the following states ? (It also created law and order problem in the State)
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
(E) Punjab
Ans : (C)

14. What does the letter 'L' denote in term 'LAF' as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI ?
(A) Liquidity
(B) Liability
(C) Leveraged
(D) Longitudinal
(E) Linear
Ans : (A)

15. BP Pic which was in news recently is a major international company in field of–
(A) Heavy Machinery
(B) Oil exploration and processing
(C) Atomic Energy
(D) Information Technology
(E) None of these
Ans : (B)

16. Who amongst the following has been appointed as the new coach of the Indian Cricket team for a period of two years ?
(A) Stuart Law
(B) Allan Border
(C) Gary Kirsten
(D) Duncan Fletcher
(E) Allan Donald
Ans : (D)

17. Why was Kanishtha Dhankhars name in news recently ?
(A) She was crowned Femina Miss India-2011
(B) She was adjudged Best Actress-2010 by Film Fare
(C) She is the new Capital of India's woman cricket team
(D) She is the new Dy. Minister Textile in place of Dayanidhi Maran
(E) None of these
Ans : (A)

18. K. Balachander, who was awarded prestigious Dada Saheb Phalke Award-2010, is basically a/an–
(A) Actor
(B) Director
(C) Photographer
(D) Music Director
(E) Choreographer
Ans : (D)

19. Banks and other financial institutions in India are required to maintain a certain amount of liquid assets like cash, precious metals and other short term securities as a reserve all the time. In Banking World this is known as–
(A) CRR
(B) Fixed Asset
(C) SLR
(D) PLR
(E) None of these
Ans : (A)

20. Which of the following Space agencies recently launched three satellites and placed them into Polar Sun Synchronous Orbit successfully?
(A) NASA
(B) ROSCOSMOS
(C) cnsa
(D) ISRO
(E) JAXA
Ans : (D)

21. As per the decision taken by the Govt. of India recently, "Bamboo is a liberated item now". What does it really mean ?
1. Bamboo, henceforth will be treated as a minor forest produce only.
2. Now villagers are free to sell bamboo in their community forest areas.
3. Gramsabha is given right to issue transport passes to legally transport the produce.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

22. Union Cabinet recently passed a Rs. 7000 crore project to clean-up which of the following rivers in India?
(A) Narmada
(B) Ravi
(C) Ganga
(D) Chambal
(E) Krishna
Ans : (C)

23. As per estimates of the Planning Commission of India the target growth rate of 12th Five Year Plan is set to–
(A) 7 to 8%
(B) 8.0% to 8.5%
(C) 9% to 9.5%
(D) 10 to 10.5%
(E) 11%
Ans : (E)

24. Goodluck Jonathan was recently reelected the President of–
(A) South Africa
(B) Nigeria
(C) Kosovo
(D) Haiti
(E) None of these
Ans : (B)

25. Which of the following schemes is not launched by the Ministry of Rural Development, Govt. of India ?
(A) National Old Age Pension Scheme
(B) National Maternity Benefit Scheme
(C) National Family Benefit Scheme
(D) Mid-Day Meal Scheme
(E) All are launched by Ministry of Rural Development
Ans : (D)

26. Where you are likely to find an embedded operating system ?
(A) on a desktop operating system
(B) on a networked PC
(C) on a network server
(D) on a PDA
(E) on a mainframe
Ans : (D)

27. An online discussion group that allows direct 'live' communication is known as–
(A) Webcrawler
(B) chat group
(C) regional service provider
(D) hyperlink
(E) e-mail
Ans : (B)

28. Which of the following is a program that uses a variety of different approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search
(B) Anti-spam program
(C) Web server
(D) Web storefront creation package
(E) Virus
Ans : (B)

29. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called–
(A) dial-up
(B) electronic commerce
(C) hyperlink
(D) e-cash
(E) domain name
Ans : (C)

30. Which of the following is a programming language for creating special programs like
applets ?
(A) Java
(B) cable
(C) domain name
(D) Net
(E) COBOL
Ans : (A)

31. The system unit–
(A) coordinates input and output devices
(B) is the container that houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software
(D) controls and manipulates data
(E) does the arithmetic operations
Ans : (C)

32. System software–
(A) allows the user to diagnose and troubleshoot the device
(B) is a programming language
(C) is part of a productivity suit
(D) is an optional form of software
(E) helps the computer manage internal resources
Ans : (E)

33. Computer and communication technologies, such as communication links to the Internet that provide help and understanding to the end user is known as–
(A) presentation file
(B) information technology
(C) program
(D) worksheet file
(E) FTP
Ans : (B)

34. Which of the following is contained on chips connected to the system board and is a holding area for data instructions and information ? (processed data waiting to be output to secondary storage)
(A) program
(B) mouse
(C) Internet
(D) memory
(E) modem
Ans : (D)

35. Microsoft's Messenger allows users to–
(A) to bypass a browser to surf the Web
(B) create a blog
(C) communicate via direct live communication
(D) identify and eliminate spam
(E) make graphic presentations
Ans : (C)

36. Portable computer, also known as laptop computer, weighing between 4 and 10 pounds is called–
(A) general-purpose application
(B) Internet
(C) scanner
(D) printer
(E) notebook computer
Ans : (E)

37. The main circuit-board of the system unit is the–
(A) computer program
(B) control unit
(C) motherboard
(D) RAM
(E) None of these
Ans : (C)

38. Which of the following is billionth of a second ?
(A) Gigabyte
(B) Terabyte
(C) Nanosecond
(D) Microsecond
(E) Terasecond
Ans : (C)

39. Online Marketing is the function of which of the following ?
(A) Purchase Section
(B) Production Department
(C) I.T. Department
(D) Designs Section
(E) A collective function of all staff
Ans : (E)

40. Customisation is useful for–
(A) Designing customer specific products
(B) Call centers
(C) Publicity
(D) Motivating the staff
(E) Cold calls
Ans : (A)

41. The key challenge to market driven strategy is–
(A) Selling maximum products
(B) Employing maximum DSAs
(C) Delivering superior value to customers
(D) Being rigid to changes
(E) Adopting short term vision
Ans : (C)

42. Effective Selling skills depends on–
(A) Size of the sales teams
(B) Age of the sales teams
(C) Peerstrength
(D) Knowledge level of the sales team
(E) Educational level of the sales team
Ans : (C)

43. Generation of sales leads can be improved by–
(A) Being very talkative
(B) Increasing personal and professional contacts
(C) Being passive
(D) Engaging Recovery Agents
(E) Product designs
Ans : (B)

44. A Market Plan is–
(A) Performance Appraisal of marketing staff
(B) Company Prospectus
(C) Documented marketing strategies
(D) Business targets
(E) Call centre
Ans : (C)

45. Marketing channels mean–
(A) Delivery objects
(B) Sales targets
(C) Delivery outlets
(D) Delivery boys
(E) Sales teams
Ans : (C)

46. Social Marketing means–
(A) Share market prices
(B) Marketing by the entire society
(C) Internet Marketing
(D) Marketing for a social cause
(E) Society bye-laws
Ans : (D)

47. Service Marketing is the same as–
(A) Internet Marketing
(8) Telemarketing
(C) Internal Marketing
(D) Relationship Marketing
(E) Transaction Marketing
Ans : (D)

48. Market driven strategies include–
(A) Identifying problems
(8) Planning marketing tactics of peers
(C) Positioning the Organisation and its brands in the market place
(D) Internal marketing
(E) Selling old products
Ans : (C)

49. Innovation in marketing is same as–
(A) Motivation
(8) Perspiration
(C) Aspiration
(D) Creativity
(E) Teamwork
Ans : (D)

50. Personal Loans can be canvassed among–
(A) Salaried persons
(8) Pensioners
(C) Foreign Nationals
(D) NRI customers
(E) Non-customers
Ans : (A)

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court Clerical Cadre Service Exam., 2011


(Exam Held on 28-8-2011)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Govind National Park
(b) Sonanadi Wild Life Sanctuary
(c) Tiger fall
(d) Gorakhnath Ki Dhuni
List-II
1. Dehradun
2. Champawat
3. Pauri Garhwal
4. Uttarkashi
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

2. Which National Highway does not pass through Distt. Udham Singh Nagar ?
(A) NH-125
(B) NH-74
(C) NH-87
(D) NH-123
Ans : (B)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Kotgarhi Devi
(b) Pataal Rudreshwar
(c) Raichand Devta
(d) Dunagiri
List-II
1. Pithoragarh
2. Champawat
3. Bageshwar
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)


4. ‘Indian Institute of Management’ IIM in Uttarakhand is situated—
(A) Srinagar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Kashipur (U.S. Nagar)
Ans : (B)

5. Match List-I and II—
List-I (Hill)
(a) Nanda Devi
(b) Panchachuli
(c) Bhagirathi
(d) Trishul
List-II (Place)
1. Uttarkashi
2. Chamoli
3. Pithoragarh
4. Almora
Code :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

6. Where is Industrial Taxological Research Centre situated ?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (A)

7. An electric bulb has a filament made of—
(A) Copper
(B) Iron
(C) Lead
(D) Tungsten
Ans : (D)

8. The Nainital Lake was discovered by (in 1841)—
(A) Shankaracharya
(B) Pradhumna Shah
(C) P. Bairan
(D) Frank Smith
Ans : (A)

9. Stainless steel contains—
(A) Chromium, Nickel, Iron and Carbon
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Chromium, Iron and Carbon
(D) Iron and Carbon only
Ans : (A)

10. Where is the BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) situated ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) U. S. Nagar
(D) Pauri
Ans : (B)

11. Where is National Lal Bahadur Shastri Academy of Administration situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Haridwar
Ans : (C)

12. Mussoorie wild life sanctuary is established in—
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1971
(D) 2001
Ans : (B)

13. Kedarnath wild life sanctuary is situated at—
(A) Almora
(B) Nainital
(C) Uttarkashi
(D) Chamoli
Ans : (D)

14. Where is Udaishankar Dance Academy situated ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Srinagar
(D) Haridwar
Ans : (A)

15. Most of the weather phenomenon takes place in the—
(A) Photosphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (D)

16. Chemically, dry ice is—
(A) Solid Carbondioxide
(B) Solid Sulphurdioxide
(C) Ice formed from distilled water
(D) Ice kept at Sub-zero temperature
Ans : (A)

17. Who is the first Chairman of Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

18. Where is the Tiffin top situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mumbai
(D) Roorkee
Ans : (B)

19. The planet nearest to sun is—
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Mercury
(D) Saturn
Ans : (C)

20. Excessive Consumption of alcoholic drinks causes damage to—
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Heart
Ans : (B)

21. How many colour are there in white light ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

22. Corbett National Park aims mainly on protection of which animal ?
(A) Elephant
(B) Rhinoceros
(C) Panther
(D) Tiger
Ans : (D)

23. How many districts touch the international boundary in Uttarakhand ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
Ans : (C)

24. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda
(B) Rigveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

25. Average blood-pressure of human is—
(A) 60/100
(B) 20/80
(C) 60/140
(D) 120/80
Ans : (D)

26. The number of chromosomes in human beings is—
(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26
Ans : (B)

27. The branch of Science that deals with tumors is known as—
(A) Serology
(B) Oncology
(C) Chromology
(D) Urology
Ans : (B)

28. What line connects the point on a map that receive equal amount of rainfall ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohyet
Ans : (D)

29. Which Indian born physicist invented the ‘Optical Fibre’ ?
(A) C. V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans : (D)

30. ‘Ace’, ‘Double fault’, ‘Smash’, ‘Second Service’ and‘Gamepoint’ terms are related with which sport ?
(A) Tennis
(B) Squash
(C) Table Tennis
(D) Badminton
Ans : (A)

31. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavir-Charita’ and Uttar Ramcharita ?
(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta
Ans : (B)

32. Which Indian lady writer authored Onasis award winning play ‘Harvest’, highlighting the controversial issue of Organ trading in poverty stricken areas ?
(A) Kiran Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Manjula Padmanabhan
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

33. Who was the first person to calculate the height of the Mount Everest ?
(A) Andrew Waugh
(B) George Everest
(C) Nain Singh Rawat
(D) Radhanath Sikdar
Ans : (D)

34. The transfer of Capital of British Indian from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

35. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art creative performance, creative scientific innovations and creative writing ?
(A) Bal Shree Scheme
(B) Bal Bodh
(C) Bal Sadan
(D) Bal Shiksha
Ans : (A)

36. The right to Education provides free and compulsory education of all chidren in the age-group of 6 to 14 years. This right is inserted to which article of the Constitution ?
(A) Article-21
(B) Article-24
(C) Article-19
(D) Article-14
Ans : (A)

37. Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the Research and developing wing of which Ministry under Government of India ?
(A) Ministry of Home affairs
(B) Ministry of defence
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Environment
Ans : (B)

38. Which one of the following is wrongly matched ?
(A) Central Potato Research Institute — Shimla
(B) Archaelogical Survey of India — Kolkata
(C) Indian Institute of Petroleum — Dehradun
(D) National Dairy Research Institute — Panipat
Ans : (D)

39. Laprosy is caused by—
(A) Pasteurella pestis
(B) Mycobacterium
(C) Clostridium
(D) Vibrio
Ans : (A)

40. Bacteria were first discovered by—
(A) Robert Koch
(B) L. Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) A. Von Leuwenhoek
Ans : (D)

41. Which is known as evening star ?
(A) Cirrus
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Venus
Ans : (D)

42. ‘Horse Latitude’ related to—
(A) Thermal Belt
(B) Sea Route
(C) Pressure Belt
(D) Eco Belt
Ans : (B)

43. Which one of the following layers have maximum density ?
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (B)

44. The name of the founder of the Red Cross is—
(A) Henry Dunant
(B) Baden Powell
(C) Frederick Passey
(D) U-Thant
Ans : (B)

45. The city of Rome is situated on the bank of river—
(A) Vistula
(B) Avon
(C) Rhine
(D) Tiber
Ans : (D)

46. Vinegar is produced from—
(A) Ethanoic Acid
(B) Valeric Acid
(C) Methanoic Acid
(D) Butanoic Acid
Ans : (C)

47. The famous temple of ‘Neelkhanth Mahadev’ is situated in which district ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) Pauri Garhwal
(D) Rudraprayag
Ans : (B)

48. Who is known as ‘Gandhi of Uttarakhand’ ?
(A) Late Indramani Badoni
(B) Sridev Suman
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Chandi Prasad Bhatt
Ans : (A)

49. Who is named as ‘Jhansi Ki Rani’ in the history of Garhwal ?
(A) Teelu Rauteli
(B) Maharani Gularia
(C) Jiarani
(D) None of the above
Ans : (C)

50. Who is the first Indian whose name is entered in ‘Guinese Book of World Records’ on making world record in shorthand ?
(A) Shri Kishan Chandra Joshi
(B) Dr. Gopal Das Bisht
(C) Shri Badri Dutt Pandey
(D) Dr. Harshavanti Bisht
Ans : (B)

51. When was the Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi established ?
(A) 14 November, 1951
(B) 14 November, 1965
(C) 9 November, 2000
(D) 9 November, 1991
Ans : (B)

52. The confluence of Alaknanda and Bhagirathi river is—
(A) Devprayag
(B) Rudraprayag
(C) Nandprayag
(D) Karnaprayag
Ans : (A)

53. L.P.G. mainly contains—
(A) Methane
(B) Methane and Ethane
(C) Hydrogen, Methane and Ethane
(D) Butane and Propane
Ans : (D)

54. ‘Fire Temple’ is the worship place of which religion ?
(A) Christianity
(B) Yahudi
(C) Muslim
(D) Parsi
Ans : (B)

55. Where in 1943, Netaji Subhash Chandra Bose announced the temporary Government for the freedom of India ?
(A) Colombo
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Rangoon
Ans : (C)

56. Which one is not one of the four Vedas ?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Ayurveda
Ans : (D)

57. Name of Shivaji’s mother—
(A) Ahilya Bai
(B) Jodhabai
(C) Jeeja Bai
(D) Panna Bai
Ans : (C)

58. Which city is called ‘City of Lakes’ ?
(A) Udaipur
(B) Jabalpur
(C) Jammu
(D) Mumbai
Ans : (A)

59. Which out of the following rivers terminates in the Arabian Sea ?
(A) Krishna
(B) Indus
(C) Yamuna
(D) Gomti
Ans : (B)

60. Who wrote ‘Geetanjali’ ?
(A) Sharat Chandra
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Bankim Chandra Chaterjee
Ans : (C)

61. ‘Uber Cup’ is related to which game ?
(A) Baseball
(B) Badminton
(C) Football
(D) Basket Ball
Ans : (B)

62. Veer Chandra Singh Garhwali is related to—
(A) Kakori-Case
(B) Meerut-Armed Revolt
(C) Chauri-Chaura Case
(D) Peshwar Military Revolt
Ans : (D)

63. Which of the following is/are treated as artificial currency ?
(A) ADR
(B) GDR
(C) SDR
(D) Both ADR and SDR
Ans : (C)

64. In India, the interest rate on saving accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by—
(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Banks Association
(D) None of the above
Ans : (D)

65. What does S and P 500 relate to ?
(A) Super Computer
(B) A new technique in e-business
(C) A new technique in bridge building
(D) A index of stock of large companies
Ans : (D)

66. Gilt-edged market means—
(A) Bullion market
(B) Market of Government Securities
(C) Markets of Guns
(D) Market of Pure metals
Ans : (B)

67. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo ?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans : (C)

68. ‘Chapchar Kut’ festival is celebrated in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim
Ans : (C)

69. First Indian actress to be awarded ‘Padamshri’—
(A) Smita Patil
(B) Nargis Dutt
(C) Meena Kumari
(D) Madhubala
Ans : (B)

70. ‘Charak Sanhita’ is related to which of the following ?
(A) Art
(B) Law
(C) Adminstration of State
(D) Medicine
Ans : (D)

71. During which five year plan was the Emergency clamped, new election took place and Janta Party was elected ?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (C)

72. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within—
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 1 year
Ans : (C)

73. Who was the speaker of the first Lok Sabha ?
(A) Hukum Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K.M. Munshi
(D) U.N. Dhebar
Ans : (B)

74. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Either House of Parliament
(C) Joint Sitting of Parliament
(D) Rajya Sabha Alone
Ans : (D)

75. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the—
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

76. Which one of the following rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
(A) Right to freedom of religion
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

77. The state which has the largest number of seats reserved for the scheduled tribes in Lok Sabha is—
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

78. Which one among the following has the highest energy ?
(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light
Ans : (A)

79. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an—
(A) Amphibian
(B) Bony fish
(C) Shark
(D) Mammal
Ans : (D)

80. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(A) Leaf
(B) Petal
(C) Sepal
(D) Stigma
Ans : (D)

81. The full name of EONR is—
(A) East Organisation for North Region
(B) European Organisation for Nuclear Research
(C) English Organisation for Nuclear Research
(D) None of these
Ans : (B)

82. In the context of alternative sources of energy, Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from—
(A) Potato
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Ans : (C)

83. In the following matching which one of them does not match ?
(A) Baki Etihas—Badal Sarkar
(B) Sita Swayamber—Vishnu Das Bhave
(C) Yayati—Girish Karnad
(D) Gidha—Jabar Patel
Ans : (D)

84. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as—
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) Extent of executive power of State
(D) Conduct of business of the Government of India
Ans : (B)

85. Reserve Bank of India was Established in—
(A) 1929
(B) 1942
(C) 1935
(D) 1947
Ans : (C)

86. Hereditary information in animals and plants is stored in—
(A) DNA
(B) RNA
(C) Ribosomes
(D) None of these
Ans : (A)

87. Point out the wrong match—
(A) Plague — Rat
(B) Rabies — Dog
(C) Polio — Monkey
(D) Tapeworm — Pig
Ans : (C)

88. Diabetes is caused due to lack of—
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Iron
Ans : (B)

89. The satellite launching center in India is located at—
(A) Thumba
(B) Bangalore
(C) Sri Harikota
(D) Trombay
Ans : (C)

90. The Indian Institute of Remote Sensing is located in—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Delhi
Ans : (B)

91. Central Building Reserach Institute is located at—
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Roorkee
(D) Chennai
Ans : (C)

92. Optical fiber are used in—
(A) CAT Scans
(B) X-ray photos
(C) Ultrasonic Scans
(D) Endoscopy
Ans : (A)

93. The concept of carbon credit is originated from which one of the following ?
(A) Earth Summit, Rio-de Janerio
(B) Kyoto Protocol
(C) Montreal Protocol
(D) G-8, Summit Helligendamm
Ans : (B)

94. Who is known as ‘Missile Man of India’ ?
(A) Arjun Singh
(B) Dr. C. V. Raman
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) H.J. Bhabha
Ans : (C)

95. The largest gland of body is—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Pituitary
(D) Adrenal
Ans : (A)

96. Cryogenic Engine is used in—
(A) Sub-marine
(B) Glider
(C) Aeroplane
(D) Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

97. On which of the following rivers Hirakund Dam is built ?
(A) Godawari
(B) Ganga
(C) Narmada
(D) Mahanadi
Ans : (D)

98. Kaziranga Sanctuary is for the protection of—
(A) Birds
(B) Tiger
(C) Rhinoceros
(D) Elephant
Ans : (C)

99. Pt. Ravishankar is an exponent of—
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Tabla
(D) Flute
Ans : (A)

100. The Eiffel Tower is situated at—
(A) London
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Washington
Ans : (C)

101. The second largest delta is on the river of—
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Brahamputra
(D) Godawari
Ans : (B)

102. Volume of blood in normal body is—
(A) 3-4 litre
(B) 10-12 litre
(C) 8-10 litre
(D) 5-6 litre
Ans : (D)

103. ‘Lord Buddha’ was born at—
(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra
Ans : (B)

104. Who is known as ‘Father of Computer’ ?
(A) Blaze Pascal
(B) Charles Bavage
(C) A.P.J. Abdul Kalam
(D) Homi Bhabha
Ans : (B)

105. Who is known as ‘Lady with the lamp’ ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Jone of Arc
(C) Mother Teresa
(D) Florence Nightingale
Ans : (D)

106. ‘Garba Dance’ is associated with which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

107. ‘Alfred Noble’ is known for—
(A) Microphone
(B) Type-writer
(C) Dynamite
(D) Gramophone
Ans : (C)

108. ‘World Environment Day’ is celebrated on which date ?
(A) 5th June
(B) 2nd October
(C) 10th November
(D) 19th November
Ans : (A)

109. Jim Corebett National Park was established in the year—
(A) 1936
(B) 1947
(C) 1982
(D) 1957
Ans : (A)

110. ‘Project Tiger’ was started in the year—
(A) 1972
(B) 1973
(C) 1982
(D) 1990
Ans : (B)

111. Normal blood sugar level in human is—
(A) 80-100 mg/100 ml of blood
(B) 50-80 mg/100 ml of blood
(C) 110-170 mg/100 ml of blood
(D) 115-140 mg/100 ml of blood
Ans : (A)

112. The United Nations Organisation came into existence in—
(A) 1946
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1950
Ans : (B)

113. The headquarters of International Labour Organisation is located in—
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Rome
Ans : (A)

114. ‘Dar-es-Salaam’ is capital of—
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Japan
(D) Israel
Ans : (B)

115. ‘Kyat’ is the currency of—
(A) Myanmar
(B) Saudi Arabia
(C) Japan
(D) Libya
Ans : (A)

116. Who is called the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Netaji Subhash Chandra Bose
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

117. Mark the incorrect pair—
(A) Frontier Gandhi—Maulana Abul Kalam Azad
(B) Deshbandhu—Chitranjan Dass
(C) Deenbandhu—C.F. Andrews
(D) Lok Nayak—Jai Prakash
Ans : (A)

118. Article-370 of the Indian Constitution is related to—
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Assam
Ans : (A)

119. The minimum age required for an Indian citizen to become a member of the Lok Sabha is—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans : (B)

120. What is the principle by which is cooling system (Radiator) in a motor car works ?
(A) Conduction only
(B) Convection only
(C) Radiation only
(D) Both conduction and radiation
Ans : (D)

121. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless technology ?
(A) EDGE
(B) DSI
(C) LTE
(D) None of these
Ans : (B)

122. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(A) Radio wave
(B) Microwave
(C) IR wave
(D) None of these
Ans : (C)

123. Which one of the following is used as an explosive ?
(A) Phosphorous Trichloride
(B) Mercuric Oxide
(C) Graphite
(D) Nitroglycerine
Ans : (D)

124. Consider the following—
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s)?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

125. In the context of Indian wildlife, the flying fox is a—
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stork
(D) Vulture
Ans : (A)

126. The main chemical substance present in the bones and teeth of animal is—
(A) Sodium Chloride
(B) Sugar
(C) Calcium Phosphate
(D) Calcium Sulphate
Ans : (C)

127. What is the colour of ‘Black Box’ of an aeroplane ?
(A) Black
(B) Red
(C) Violet
(D) Orange
Ans : (D)

128. ‘Foot and Mouth Disease’ is found in—
(A) Cattles and sheep
(B) Cattles and pigs
(C) Sheep and goats
(D) All of the above
Ans : (D)

129. In Computer terminology CD means—
(A) Compact disc
(B) Compressed disc
(C) Computerised data
(D) Compressed data
Ans : (A)

130. ‘Alzeheimer Disease’ effects which organ of the body ?
(A) Ear
(B) Brain
(C) Eye
(D) Abdomen
Ans : (B)

131. Main Constituent of honey is—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans : (D)

132. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
(A) Carrot
(B) Guava
(C) Mango
(D) Orange
Ans : (B)

133. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a microwave oven. The potato heat up the paper plate does not. This is because—
(A) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of cellulose
(B) Potato contains water whereas paper does not contains water
(C) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(D) None of these
Ans : (A)

134. ‘Swaraj is my Birth-Right’ who gave this slogan ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (B)

135. In India ‘Silicon Valley’ is situated in—
(A) Madras (Chennai)
(B) Mumbai
(C) Bangalore (Bengaluru)
(D) Kolkata
Ans : (C)

136. ‘Chilli Saltpetre’ is associated with—
(A) Sodium Nitrate
(B) Cupric Chloride
(C) Potassium Nitrate
(D) Sodium Chloride
Ans : (A)

137. The drug ‘Quinine’ is obtained from which plant ?
(A) Cannabis Plant
(B) Cinchona Plant
(C) Tulsi Plant
(D) Sunflower plant
Ans : (B)

138. Who invented ‘Television’ ?
(A) Edison
(B) Galelio
(C) Baired
(D) Franklin
Ans : (C)

139. Which of the following instrument is used to measure intensity of sun-rays ?
(A) Astrometer
(B) Crescograph
(C) Acteometer
(D) Barometer
Ans : (A)

140. Which of the following is the highest mountain peak of Uttarakhand ?
(A) Nandadevi
(B) Chaukhambha
(C) Kamet
(D) Mount Everest
Ans : (A)

Wednesday, 16 November 2011

BANK EXAMS GENERAL AWARENESS MCQs

1. Which of the following is NOT a special, programme undertaken as Crop Production Programme?
a. Intensive Cotton Development Programme                              
b. Integrated Cereal Development Programme             
c. Special Jute Development Programme                                  
d. Integrated Rural Development Programme              
 e. All are included
2. Which of the following services has been introduced recently by the Reserve Bank of India and SEBI in India for the first time?
A. Trading of currency futures
B. Opening of NRI accounts in Indian currencies
C. Foreign Direct Investment through Participatory Notes (PNs) by the Foreign Institutional Investors
a. Only A.             
b. Only B.              
c. Only C               
d. All A, B and C.                 
e. None of these
3. Which of the following is/are different categories of inflation?
A. Open and suppressed                    
B. Cost-push                         
C. Demand-pull
a. Only A               
b. Both A and B                   
c. Both B and C                   
d. All A, B and C                                  
e. None of these
4. As we know, some new Initiatives were introduced in   the area of Fiscal Management by the Government of India. Which of the following acts was passed a few years back to keep a check on the fiscal indiscipline on macro-economic parameters?
a. FERA                
b. FRBMA            
c.  FEMA                    
d. Public Debt Act                
e. None of these
5. Which of the following is NOT a social sector programme being run by the government of India?
a. Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission                               
b. National Rural Health Mission                     
c. National Agricultural Insurance Scheme                                         
d. Sarva Shiksha Abhiyan                 
e. Mid Day Meal Scheme
6. A State Mission on Urban Poverty has been formed by which of the following states in India?
a. Gujarat              
b. Maharashtra                   
c. Rajasthan                         
d. Kerala                
e. Tamil Nadu
7. The Reserve Bank of India has recently issued guidelines to banks on Pillar2 of Basel II frame work.
Pillar 2 deals with which of the following?
A. Better human resource management
B. Adequate capital to support risks
C. Better profitability with minimum number of employees
a. Only A               
b. Only B              
c. Only C               
d. All A, B. and C                 
e. None of these 
8. The formal or institutional credit delivery system in rural India comprises which of the following?
A. Cooperative Credit Institutions   
B. Commercial Banks                        
C. Regional Rural Banks
D. Self-Help Groups
a. Only A and B   
b. Only C and D                   
c. Only A, B and C              
d. Ail A, B, C and D                            
e. None of these
9. The Reserve Bank of India has decided to help banks, as a temporary measure, by providing additional liquidity support under LAF. What is the full form of LAF?
a. Loan Adjustment Fund 
b. Liquidity Adjustment Facility                      
c. Long Awaited Funds                      
d. Loan Against Funds                      
e. None of these

10. The Government of India recently decided to allow Currency Futures in India. In addition to the Ministry of Finance, which is/are the other organization(s) whose permission/approval is needed for such operations in India?
A. International Monetary Fund (IMF)
B. Reserve Bank of India (RBI).
C. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
a. Only A               
b. Only B               
c. Only C               
d. Only A and B                   
e. Only B and C
11. Which of the following states became the first state in India to reserve government jobs for HIV+ candidates?
a. Maharashtra                    
b. Kerala                
c. Karnataka                        
d. Delhi 
e. None of these
12. Many times we see in newspapers that some projects are launched by the government authorities on 'PPP' basis. What is the full form of 'PPP'?
a. Preferential Payment Plan            
b. Public Private Partnership             
c. Partial Payment Project                
 d. Popular Private Project 
e. Public Private Plan
13. Which of the following is NOT a social assistance programme launched by the Government of India?
a. National Old Age Pension Scheme               
b. Annapurna Scheme             
c. National Family Benefit Scheme
 d. Indira Awaas Yojana                                      
e. All are included
14. An industry which fight hard to increase its market share in existing market (with new popular product) is known as
a. Market vendor                
b. Market operator                             
c. Market leader   
d. Market follower                
e. Market challenger
15. Which of the following is/are the objectives of developing Special Economic Zones (SEZs)?
A. Generate additional economic activities    B. General additional employment opportunities                        
 C. Promotion of export of goods and services
a. Only A                              
b. Only B                               
c. Only C.              
d. Only A and B. 
e. All of these
16. Janani Suraksha Yojana scheme, a centrally sponsored scheme aimed at reducing maternal and infant mortality rates and increasing institutional deliveries below poverty line (BPL) families, comes under the umbrella of
a. National Rural Health Mission
b. National Rural Employment Guarantee Scheme
c. Bharat Nirman
d. National Urban Health Mission
e. None of these
17. A Bank/Financial Organisation these days relies heavily on e-commerce for its transaction. As a Part of systems security, it has introduced organisation's security awareness manual. This step of the organisation can be classified under which of the following categories of measures for a business?
a. Preventive                         
b. Compliance                      
c. Corrective         
d. Detective           
e. None of these
18. Which of the following products of a bank is specifically designed to provide financial help to children in their higher studies in India or in a foreign nation?
a. Personal Loan 
b. Corporate Loan               
c. Educational Loan           
d. Mortgage Loan                                 
e. None of these

19. A customer wishes to purchase some US dollars in India. He/she should go to
a. Public Debt Division of the RBI only                         
b. American Express Bank only      
c. RBI or any branch of a bank which is authorized for such business
d. Ministry of Foreign Affairs
e. None of these
20. Which of the following policies of the financial sector is basically designed to transfer local financial assets into foreign financial assets freely and at market determined exchange rates?
A. Policy of Capital Account Convertibility                  
b. Policy of Financial Deficit Management    
c. Policy of Minimum Support Price                                                
d. Policy of Restrictive Trade Practices                            
e. None of these
21. Which of the following products launched by most of the banks help farmers in getting instant credit for various agricultural purposes?
a. Kisan Credit Card                           
b. Personal Loan  
c. Business Loan 
d.ATM Card                        
e. None of these
22. Which of the following financial products are NOT much popular in India as they have been launched only recently?
a. Development Bonds                                      
b. Insurance Policies                          
c. Mutual Funds                    
d. Sovereign wealth Funds                               
e. All are very popular
23. Which of the following policies of a country brings a crucial impact on the economic growth of the nation?
A. Fiscal Policy                                     
B. Foreign Policy                  
C. Social Policies
a. Only A               
b. Only B               
c. Only A and B   
d. Only B and C                    
e. All A, B and C
24. In India, Minimum Support Prices are announced by the Government of India every year. Which of the following commodities is not covered under this policy?
a. Sugar                 
b. Wheat                
c. Cotton               
d. White goods                      
e. All are covered
25. The actual return of an investor is reduced sometimes as the prices of the commodities go up all of a sudden. In financial sector, this type of phenomenon is known as
a. Probability risk                 
b. Market risk                       
c. Inflation risk                     
d. Credit risk                                         
e. None of these
26. Which of the following countries has proposed the United Nations to host a global grain reserve to avoid price fluctuations by contributing 10-12 million tonnes of grain to such a reserve?
a. Ukraine                             
b. Russia                                
c. Indonesia                          
d. India             
e. None of these
27. Who is India's permanent representative of the United Nations?
A. A Gopinathan                 
b. Ujal Sing Bhatia              
c. Hardeep Puri    
d. Ravi Bangar                                     
e. None of these
28. British singer and song writer Amy Winehouse, whose self-destructive habits overshadowed a distinctive musical talent, was found dead in her London house recently. For which of her albums did she win five Grammy awards?
a. Back to Black 
b. Stronger Than Me                           
c. Rehab                               
d. Love is Losing Game      
e. None of these

29. Which of the following became the first Baltic nation to sign a double taxation avoidance agreement with India?
a. Lithuania          
b. Spain                 
c. Estonia              
d. Poland                
e. None of these
30. Which of the following nations became the first European nation since 1995 to allow its citizens to visit Kashmir after it revised an advisory that had cautioned against trips to Kashmir?
a. Germany           
b. France               
c.UK                      
d. Spain                 
e. Italy 
31. In a landmark move, which of these state governments has set up a Savarna Aayog, a commission to identify the deprived and underprivileged families among upper castes?
a. Uttar Pradesh   
b. Bihar 
c. Madhya Pradesh             
d. Rajasthan         
e. None of these
32. In which of the following countries did the military leadership resign en mass recently, in protest against the government's decision to block promotions of officers accused of plotting a coup?
a. Thailand                          
b. Pakistan           
c. Turkey               
d. Spain                
e. None of these
33. In which of the following countries has the ruling party taken an Initiative to introduce legislation that would allow it to charge three former Socialist prime ministers with mismanaging public finances?
a. Hungary                            
b. Poland               
c. Czech Republic                
d. Venezuela             
e. None of these
34. Which of the following countries has decided to shut down the Mox nuclear facility at Sellafield because of the damage caused by the Fukushima disaster to Japan's nuclear Industry?
a. Australia                           
b. Germany           
c. Britain                
d. New Zealand       
 e .None of these
35. In which of the following places did thousands of people march in streets for the right to hold a referendum for independence from the parent country?
a. Palau                 
b. South Sudan                   
c. Kosovo              
d. Papua New Guinea              
e. None of these
36. In which of the following countries did the government have to unveil a new industrial policy featuring measures like tax breaks, preferences for local firms in government procurement and quadrupling of the number of inspectors to monitor imports, in order to help manufacturers cope with the strength of Chinese imports?
a. Mongolia          
b. Brazil                 
c. Vietnam                            
d. Mexico              
e. None of these
37. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the proposal for enhancement of parental income ceiling for eligibility of post-metric scholarship for students of Other Backward Classes (OBCs) from Rs. 44,500 to
a. Rs70,500          
b.Rs80,000          
c. Rs.90,000                         
d. Rs 1 lakh           
e. None of these
38. The 800-MW Koldam hydro power project in Himachal Pradesh which will be operational in 2011-12 and the 620-MW Am6chhu hydro power project, are being constructed by
a. National Hydro Power Corporation           
b. National Thermal Power Corporation                 
c. Reliance Energy d. Tata Power                                                            
e. None of these
39. Which of the following steel companies of India has announced to have signed a memorandum of understanding (MoU) with the British-Australian multinational mining giant Rio Tinto for the joint commercialization of HIsmelt technology, the world's first commercial direct smelting process for making iron straight from the ore?
a. Tata Steel                         
b. Essar Group                      
c. Jindal Steel                        
d. Rashtriya Ispat Nigam Ltd            
e. KVS Ispat
40. To which of the following planets has NASA recently launched the unmanned solar-powered satellite observatory named Juno on a five-year journey?
a. Mars 
b. Saturn               
c. Venus 
d. Jupiter                
e. None of these
41. In which of the following states lathe National Thermal Power Corporation (NTPC) planning to invest `1 lakh crore to set up India's largest hydro power project?
a. Himachal Pradesh                          
b. Sikkim               
c. Arunachal Pradesh                         
d. Meghalaya                       
e. None of these
42. Against which of the Indian directors of Goldman Sachs, global investment banking securities firm, the US Securities and Exchange Commission (SEC) has agreed to drop an administrative action for passing inside information to the Galleon Group?
a. Sonjoy Chatterjee                           
b. Karan Bhagat  
c. Anshu Jain                        
d. Rajat Gupta                  
e. None of these
43. Which of the following institution has been given this year's Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award for promotion of communal harmony, peace and goodwill?
a. Vidya Bhavan                 
b. Sahmat                             
c. Ramkrishna Mission                       
d. SPIC-MACAY  
e. None of these
44. Who among the following has written "The Times of My Life" as his/her autobiographical reflections?
a. Karan Thapar 
b. Jug Suraiya                       
c. Madhu Limaye                                
d. Shobha De                         
e. None of these
45. For which of the following countries has the international credit agency Standard & Poor's downgraded its credit rating from AAA to AA+ for the first time in history?
a. Greece                              
b. China                                
c.US                        
d. Japan                
e. Italy
46. The world's largest economy, the United States of America, is undergoing a deep debt crisis. What is the rank of India among the debtor countries to the USA?
a. First                    
b. Second                              
c. Third                  
d. Fourth                
e. None of these
47. What was the growth rate of the Gross Domestic Product (GDP) of India during the fiscal year      2010-11?
a.7.5%                   
b.8%                       
c.8.5%                    
d.9%                       
e.9.5%
48. In which of the following international film festivals is there an Open Doors section, which started this year with a special focus on India?
a. Cannes Film Festival                      
b. Locarno Film Festival                    
c. Berlin Film Festival                                          
d. Jerusalem Film Festival  
e. None of these
49. Who among the following has taken over as the Prime Minister of Tibet's government-in-exile?
a. Samdhong Rinpoche                      
b. Lobsang Nyima                               
c. Thupten Lungrig                                               
d. Lobsang Nyandak                                
e. Lobsang Sangay
50. In which of the following states is the Central Government all set to open an exclusive Sainik (military) school for girls in a bid to have more women officers in defence forces?
a. Uttaranchal                      
b. Madhya Pradesh                             
c. Maharashtra                    
d. Kerala                                
e. None of these

ANSWERS:            
1. d         2. a         3. c         4. b       5. c        6.  c       7.  e*     8.  c       9.  b   10.e                       11. b       12. b      13. e       14. e       15. e       16. a      17. a      18. c      19. c      20.a        21.a      22. c      23. e        24. d      25. a      26. a      27. c      28. a      29. a      30.a        31.b      32. c      33. a      34. c      35. d       36. b      37. d      38. b      39. c      40. d          41.c      42. d      43.d      44. b      45. c      46. d      47. c     48. b      49. e       50. B

7.E* - Pillar 2 gives banks a power to review their risk management system.